En guide till oljor
Många av de skönhetsprodukter som säljs idag är baserade på mineralolja, alltså sådan olja som pumpas upp ur marken. Ingredienser som vaselin och paraffin bör undvikas, men det betyder inte att man ska undvika alla former av oljor. Det finns tvärt om många typer av olja som är bra för huden. Men dem hittar man inte i berggrunden, utan i växtriket.
Vegetabiliska oljor av olika typer, och från många olika växter, är en viktig del i naturlig hudvård. De innehåller flera typer av fetter som vitaliserar och skyddar huden, men kan också användas för rengöring. Cellerna i kroppen består till stor del av fett (60 %, ungefär), och genom att tillföra dem fett håller man dem i form. Den enda nackdelen, egentligen, med att använda naturliga produkter är att dessa kan härskna. Det är å andra sidan ett tecken på att de är just naturliga.
Det som skiljer olika vegetabiliska oljor åt är sammansättningen och strukturen av fetter. Därför brukar de systematiseras efter fettsammansättningen. Mängden fett avgör hur snabbt oljan tas upp av huden, men också under hur lång tid den verkar. Torra oljor, som nyponfröolja, har en omedelbar effekt, men den avtar snabbt. I andra änden av skalan finns de feta oljorna, som har en varaktig effekt men som det tar längre tid för huden att ta upp.
I konventionella skönhetsprodukter används mineralolja, som inte tas upp av huden och inte bryts ned i naturen. Mineraloljan torkar också ut huden på sikt, eftersom den lägger sig som en hinna över huden och motverkar hudens egen återuppbyggnad. Den som använt sådana produkter en tid måste smörja sig många gånger till slut. Mineralolja är också en ändlig resurs, vilket gör att man kan fråga sig hur klokt det är att använda den till smink. Vegetabiliska oljor utvinns istället ur växter, och är därför helt förnybara. En del av de växter som de utvinns ur kan också användas som livsmedel, och när det är olika delar av växten som används för respektive ändamål är det extra smart. Några exempel på vegetabiliska oljor är avokadoolja, jojobaolja och mandelolja.
Eteriska oljor
Eteriska oljor har många användningsområden. De kan tillsättas i livsmedel för att ge doft eller smak, men inom kosmetikabranschen används de framför allt som parfym eller konserveringsmedel. De har också ofta andra egenskaper, t.ex. att de stimulerar blodcirkulationen i huden.
Eftersom eteriska oljor också utvinns ur växter är de vegetabiliska, men de kallas eteriska oljor för att skilja dem från oljor som används för sitt fettinnehåll. Eteriska oljor har andra egenskaper man vill åt, och kan utvinnas från många olika växtdelar, som frön, frukter, blad, ved eller rötter. Oljorna kan utvinnas genom ångdestillering, pressning eller genom att ämnena löses ut med hjälp av vegetabilisk olja.
Eteriska oljor är starka, och man bör vara försiktig de första gångerna man använder dem. Det gäller framför allt om man tillverkar egna skönhetsprodukter. Det kan tyckas som att mängden eteriska olja i receptet är löjligt liten, men även i många kommersiella produkter är mängden eterisk olja mycket låg. Det behövs helt enkelt inte särskilt mycket.